NATURA NOASTRA ESTE MISCAREA ,REPAUSUL ESTE MOARTEA”

Blaise Pascal

luni, 22 februarie 2010

Miscarea - un "medicament" accesibil oricui

Pe linga necesitatile de baza ale existentei umane -- hrana, apa, aer, relatii sociale si miscarea este un element care poate hotari viata sau moartea. Nimic nu poate fi agonisit fara miscare, iar conditiile inconjuratoare, oricat de bune ar fi, nu valoreaza nimic pentru om daca nu pot sa asigure sau sa se finalizeze printr-un lucru mecanic.
Omul modern fuge de miscare din cauza comoditatii!Inovatiile care scurteaza distante sau munca oamenilor nu sunt decat surogate care produc miraje tentante, dar scump platite cu sanatatea celui prins in capcana avatajului de moment.
Calculatorului i se "ofera" posibilitatea de a face toate activitatile intr-o gospodarie, iar omul nu mai trebuie sa plece de acasa la un loc de munca deoarece, prin Internet sau alt sistem de comunicare, se pot lua decizii de acasa, se fac comenzi, plati, se alege viitoarea mireasa, eventual copilul.
Corespunzator varstei, efortul fizic asigura o armoniosa si o completa functionare a aparatelor, organelor, tesuturilor, si celulelor componente. Nu exista o singura celula in corpul uman care sa nu beneficieze de miscare si la randul ei, sa nu sufere un lucru mecanuc care pune in miscare procesele biochimice care au ca urmare schimburi energetice. Odata cu primii pasi in viata, copilul descopera lumea cel inconjoara. Alergand si cazand nu isi dezvolta doar muschii ci si inima si plamanii. Adultul care are o activitate fizica isi intretine randamentul fizic si psihic si odata cu aceasta este ferit de bolile sedentarismului. La randul lor si varstnicii pot apela la miscare pentru recuperarea unor functii diminuate in urma unor afectiuni ale inimii,plamanilor sau pentru a intretine o conditie fizica corespunzatoare varstei
Exercitiul fizic este util tuturor oamenilor fie ei sanatosi sau bolnavi. Miscarea readuce organismului la parametrii normali prin cresterea progresiva a intensitatii efortului si complexitatii exercitiilor.
Daca in copilarie parintii nu asigura conditii de minima miscare copilului, acesta creste plapind, cu oasele strimbe si muschii anemici, fara putere de a respira, de a gandi sau de a face un efort mai mare. Adultul neantrenat, cu plaminii care asigura o ventilatie superficiala, este pasibil de a face infectii respiratorii repetate, iar batrinul care nu are zilnic un program minim si complex de miscare este predispus spre osteoporoza, constipatie, insuficienta respiratorie sau cardiaca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu